Hip, hip, hip, strašni trik

Objava
14.05.2019
Hip, hip, hip, strašni trik

Danes strežemo trike, bližnjice za hitrejšo, efektivnejšo uporabo brskalnikov.

Brskate z zavihki?
- Ko prebirate neko stran, ki ponuja povezave na druge spletne strani, ki bi vas utegnile zanimati, lahko le te odpirate v drugih zavihkih, ne da bi vas motilo pri branju. Pritisnite CTRL in z levim klikom miške nad želeno povezavo odprite zavihek za kasnejše branje. Isto lahko naredite s klikom na kolešček miške.
- Nov svež zavihek v tem oknu odprete s Ctrl + T, če pa želite odprti novo okno brskalnika uporabite Ctrl + N.
- Ste pomotoma zaprli zavihek? Z desnim klikom na območju zavihkov odprete meni in izberite Reopen Closed Tabs (Ponovno odpri zaprte zavihke). Ponovite tolikokrat, da se vam odpre pravi, če ste jih zaprli več).

Registracije, prijave, e-mail
Ko izpolnjujete spletne formularje, pišete mail se v naslednje polje najhitreje prestavite s tipko Tab. Če se morate vrniti v prejšnje polje uporabite Shift + Tab.
Hiter premik v spustnem meniju izvedete z izbiro začetne črke vaše izbire. Npr. za hiter izbor Slovenije iz menija držav, z levim klikom miške kliknite na meni in nato na tipkovnici izberite še črko S.

Naslovna vrstica
Za hiter skok v naslovno vrstico uporabite Alt + D ali Ctrl + L.

Premajhen tekst?
Za povečanje teksta lahko stisnete Ctrl in hkrati zavrite kolešček miške. Isto akcijo naredite, če držite Ctrl in kliknete  + ali -. Da se vrnete nazaj uporabite Ctrl + 0.

Refresh, full screen, search
Osvežitev strani? F5 ali Ctrl + R.
So vam napoti orodne vrstice? Uporabite tipko F11, tudi za običajen prikaz.
Iščete nek tekst na strani? Ctrl + F, vpišite iskano, in s tipko Enter skočite na naslednji zadetek.

Uspešnejše guglanje
Če ne najdete tistega, kar iščete, poskusite pred in za iskanim nizom dodati narekovaje. Npr. če iščete avto servis brez narekovajev, dobite rezultate, ki vsebujejo avto in rezultate, ki vsebujejo servis. Če iščete »avto servis« z narekovaji dobite rezultate, ki vsebujejo besedi avto servis skupaj. Seveda iskanje potrdite z Enter, ni potrebno z miško klikati na gumb Išči.

Skrijte se
Da preprečite beleženje zgodovine, shranjevanje piškotkov, lahko brskate s pomočjo »Incognito mode« v Chromu (Private Window v Firefoxu oz. Private Browsing v Safariju).

Predvajajte na TV
Ob poplavi Smart TV-jev jih že kar nekaj vsebuje Chromecast. Z lahkoto lahko vsebino, ki jo gledate na računlaniku, predvajate na TV. Najhitreje z desnim klikom odprete meni, izberete Cast in nato izberete napravo, npr. vaš TV

Dovolj za danes. No, samo še enega...
Če radi prebirate naše prispevke, nas lahko dodate kot bližnjico na namizje. V Chromu izberite desne tri pikice, More tools (Več orodij), Create Shortcut (Ustvari bližnjico).