Konec podpore
»browserju za prave moške«?

Objava
19.08.2020
Konec podpore<br> »browserju za prave moške«?

No, tako Internet Explorer poimenuje kolega na drugi strani mize. Zakaj tako, niti ne vemo točno, a ob izjavi vedno žanje salve smeha.

Je tudi med vami še kdo, ki ni presedlal na modernejše opcije brskanja?

Na prelomu stoletja prevladujočemu brskalniku so šteti dnevi, odštevajo se sicer že 5 let, ko je Microsoft lansiral Edge. Datum ukinitve podpore za Internet Explorer 11 je 17. 08. 2021. Uporabniki Teams pa bodo podporo IE 11 izgubili že nekoliko prej.

Po teh datumih bodo uporabniki Microsoft 365 in Teams prikrajšani za popolno izkušnjo, ki so je sicer deležni uporabniki sodobnejših brskalnikov, najzvestejši pa ga bodo lahko sicer še vedno uporabljali.

Ukinitev podpore je del naravnega razvoja spletnih brskalnikov. Leta 2013, ko je v uporabo prišla zadnja verzija IE 11 je bilo spletno okolje veliko manj prefinjeno kot danes. Odprti spletni standardi in novejši brskalniki so omogočili boljšo spletno izkušnjo.

Edge so v Microsoftu predstavili pred petimi leti in skušali začeti znova. V 2018 pa so ga obnovili na osnovi Googlovega Chromiuma, odprtokodnega projekta, ki je v središču brskalnika Chrome. Preskok je olajšal zadeve tako spletnim razvijalcem in kot uporabnikom sistema Windows, kar ima za posledico manj spletnih mest, ki ne delujejo pravilno.

Tudi pri nas testiramo obnašanje novih spletnih mest na čimveč brskalnikih in jih skušamo prilagajati, seveda v mejah smiselnega.

"Browserja za prave moške" kmalu pač ne bo več na tem seznamu.