Obilo prihov vam želimo!

Objava
19.04.2019
Obilo prihov vam želimo!

Vsi imamo radi velikonočna jajca. Sploh, ker pridejo v kombinaciji s podaljšanim vikendom.
Kaj pa »Easter eggs« na računalniku, poznate?

Bolj ali manj skrite skrite šale, sporočila ali funkcionalnosti so z istim poimenovanjem označene v računalništvu. Ene bolj zabavne, druge uporabnejše. Izraz izhaja iz tradicionalnega lova na pirhe in so ga prvič uporabili v smislu skritega sporočila, ki je spodbudil igralca neke igre, da se poda na »lov« in najde nadaljnja skrita sporočila za prehod v višje nivoje.

Nekaj »prirhov« vam razkrijemo v nadaljevanju...

V iskalnik Google vpišite PACMAN ali TICTACTOE in zaigrajte eno od klasičnih računalniških igric. 

V Microsoft Word-u lahko namesto lorem ipsum dodate začasni tekst s funkcijo =rand(5,10) in potrdite z Enter, kar bo ustvarilo 5 odstavkov po 10 vrstic teksta. Ali pa =rand.old(), kar bo kreiralo nekaj odstavkov pangrama »V kožuščku hudobnega fanta stopiclja mizar.« Kaj pa je zdaj to? To je stavek, ki vsebuje vse črke slovenske abecede, v angleščini ga poznajo kot The quick brown fox jumps over the lazy dog. (op.p.: Te funkcionalnosti ne pripročamo pri pisanju diplomskega dela ali seminarske naloge).

Za ljubitelje Star Wars: 
V Windows 10 pritisnite Windows + Q, vtipkajte telnet in izberite Turn Windows features on or off. Prestavite se nižje do Telnet Client , dodajte kljukico in kliknite OK. Počakajte, da se izvedejo spremembe in zaprite s Close. Ponovno pretisnite  Windows + Q, vtipkajte cmd in prilepite naslednji tekst brez oklepajev (telnet towel.blinkenlights.nl) s CTRL+V oziroma z desnim klikom miške, potrdite z Enter, naslonite se in uživajte v Vojni zvezd malo drugače.

Za uporabnike, ki si sami urejate nastavitve operacijskega sistema pa še ena dejansko uporabna skrivnost, »God Mode«: 
Na namizju ustvarite Novo mapo, za ime prilepite spodnji tekst:
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
in že imate dostop do vrste sistemskih nastavitev z le enim klikom. 

Lepe praznike in zmerno pri potici!