Predpomnilnik

Objava
15.01.2019
Predpomnilnik

... ali Cache. Ga sploh kdaj pobrišete?

Ko prvič brskate po nekem spletnem mestu,  vsi brskalniki shranjujejo informacije s spletnega mesta v začasne datoteke. To je "predpomnilnik" (ang. Cache).

Naslednjič, ko obiščete isto spletno mesto, se le to naloži neposredno iz predpomnilnika, namesto da bi na strežnik poslali novo zahtevo. Predpomnenje torej omogoča shranjevanje začasnih podatkov, kar omogoči uporabniku hitrejši dostop, krajši čas nalaganja in hitrejše brskanje. Če ga izbrišete, brskalnik ponovno naloži spletno stran s strežnika.

Kako pobrišemo predpomnilnik v različnih brskalnikih? Takole!

Kakšne so koristi brisanja predpomnilnika (Cache Clearing)?

- Izboljšanje zmogljivosti sistema in aplikacij
Predpomnilnik upočasni vaš sistem in programe zaradi uporabe RAM-a (ang. Random Access Memory), ki ga zahteva. Velikokrat je napolnjen z uporabniku nepotrebnimi informacijami. Njegov glavni namen je sicer izboljšati zmogljivost z zmanjšanjem obdelave podatkov in pridobivanja le teh, a to zaradi velike količine shranjenih podatkov predstavlja oviro pri hitrosti in zmogljivosti vašega računalnika.

- Brskalnik dobi najnovejšo različico spletne strani
Kot smo že omenili, bo zaradi predpomnilnika naložena shranjena verzije spletne strani. Zgodi se lahko, da kaka sprememba na spletni strani zaradi tega ne bo prikazana pravilno, oziroma sploh ne bo vidna. Razvijalci spletnih strani zato vedno vztrajajo pri čiščenju predpomnilnika, da bi videli spremembe, ki so jih izvedli.

- Nevarnost ogrožanja zasebnosti
Predpomnilnik lahko shrani tudi zasebne podatke na nekaterih spletnih mestih, npr. prijavne podatke in gesla, mobilne številke, naslove… V primeru uporabe javnega računalnika lahko naslednji uporabnik dostopa do vaših občutljivih ali osebnih podatkov.

Ko vas skrbi vaša zasebnost, je brisanje predpomnilnika odlična izbira.

- Povzetek
Začasne datoteke pojedo veliko sistemskega RAM-a in majhen del prostora na vašem disku. Brisanje predpomnilnika ne bo izbrisalo pomembnih sistemskih informacij. Izbrisane bodo le začasno shranjene datoteke in osvobojenega bo nekaj zasedenega prostor. Ko boste znova začeli brskati, se bodo začele začasne datoteke znova graditi. Ne pozabite pa tudi na to, da ima sistem svoje lastne "nadzornike" (ang. watchdogs), ki se znajo vzdržati pred zbiranjem nepotrebnih podatkov v predpomnilnik in ga znajo občasno tudi samodejno brisati glede na to, kdaj je bil predpomnilnik ustvarjen ali ko doseže dovoljeno velikost.